Veterinarska bolnica Slovenska Bistrica

Veterinarska bolnica Slovenska Bistrica je v letu 2012 zgradila nove poslovne prostore v katerih se nahaja tudi sodobno urejena ambulanta za konje. Za potrebe zdravljenja konj so uredili pregledovalno ambulanto, prebujalni boks za prebujanje konjev iz splošne anestezije, operacijsko sobo za konje in notranje stacionarne bokse za konje.

Vsaki dan se v ambulanti za konje obravnava 15 – 20 konj, ki prihajajo iz zelo različnih okolij in z različnimi okužbami, zato je zelo pomembno da se med vsakim pregledom prostori zelo natančno mehansko in kemično očistijo in sterilizirajo.

Iz tega razloga so se v Veterinarski bolnici Slovenska Bistrica odločili vsa tla v ambulanti opremiti z kvalitetnimi gumami BELMONDO, ki jih je dobavilo in zmontiralo podjetje Kancler sistemi, saj talne gume ne vpijajo vlage, so zelo obstojne in trajne, ne drsijo in se ne poškodujejo tudi pri podkovanih konjih.

Za potrebe ambulantne dejavnosti in strojnega čiščenja gum se je izvedlo tudi lepljenje stikov med gumami, tako da kri in druga tekočina ne pridejo pod gume, saj bi to privedlo do gojišč bakterij, ki bi se zadrževale pod gumami in bi ogrožale konje med posegi z iatrogeno okužbo, ki jo povzroči veterinar.

Za zdravljenje konj v VBSB skrbi Milan Hren, dr. vet. med., ki se vsako leto udeležuje izobraževanj v tujini in je tudi uradni FEI (mednarodna konjeniška zveza) veterinar z licenco za zdravljenje konj na velikih mednarodnih turnirjih.

V Slovenski Bistrici načrtujejo tudi izgradnjo zunanjega kompleksa z ločenimi izpusti in zunanjimi stacionarnimi boksi, s čimer dobo še dodatno izboljšali pogoje zdravljenja in okrevanja konj v njihovi ambulanti.